Ořechová polenta se šalotkami

Ingredience


Cukr moučka 2 polévková lžíce
Olej olivový 5 polévková lžíce
Ořechy vlašské 50 g
Polenta instantní 125 g
Šalotka 600 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
Víno portské 500 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotky podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtiny a osmažíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme portským vínem a vaříme 1,5 hodiny doměkka.
  2. 500 ml horké vody se solí přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vsypeme polentu. Vaříme asi 5 minut. Vmícháme sýr a strouhané ořechy.
  3. Polentu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout.
  4. Nakrájíme ji na kolečka nebo čtverečky a opečeme na zbylém olivovém oleji.
  5. Podáváme s šalotkami.