Ořechová polenta se šalotkami
Ingredience
Cukr moučka |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
50 g |
Polenta instantní |
125 g |
Šalotka |
600 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Víno portské |
500 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Šalotky podle velikosti rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtiny a osmažíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme portským vínem a vaříme 1,5 hodiny doměkka.
- 500 ml horké vody se solí přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vsypeme polentu. Vaříme asi 5 minut. Vmícháme sýr a strouhané ořechy.
- Polentu rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout.
- Nakrájíme ji na kolečka nebo čtverečky a opečeme na zbylém olivovém oleji.
- Podáváme s šalotkami.