Gougeres
Ingredience
Cukr krupice |
5 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mléko plnotučné |
240 ml |
Mouka pšeničná hladká |
170 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Gruyére |
60 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.
- Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit.
- Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.
- Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.
- Vmícháme nastrouhaný sýr Gruyére.
- Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme bochánky. Ty můžeme ještě nahoře posypat sýrem.
- 7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.