Gougeres

Ingredience


Cukr krupice 5 g
Máslo čerstvé 125 g
Mléko plnotučné 240 ml
Mouka pšeničná hladká 170 g
Sůl 5 g
Sýr Gruyére 60 g
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu.
  2. Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit.
  3. Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny.
  4. Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce.
  5. Vmícháme nastrouhaný sýr Gruyére.
  6. Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme bochánky. Ty můžeme ještě nahoře posypat sýrem.
  7. 7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě.