Jablečný koláč se smetanou
Ingredience
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
180 g |
Med včelí |
2.5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2.5 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 polévková lžíce |
Jablka |
6 ks |
Mandle |
80 g |
Smetana na šlehání |
110 ml |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Hrách loupaný |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
- Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
- Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
- Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
- Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.