Jablečný koláč se smetanou

Ingredience


Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 180 g
Med včelí 2.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 250 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 2.5 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 polévková lžíce
Jablka 6 ks
Mandle 80 g
Smetana na šlehání 110 ml
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 2 ks
Hrách loupaný 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 190 °C, 30 g másla rozpustíme a vytřeme jím dortovou formu. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, jablka nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Mandle umeleme. Smetanu (odložíme 1 lžíci stranou) rozmícháme se 2 žloutky, vejci, vanilkou, cukrem a mletými mandlemi.
  2. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto a necháme asi půl hodiny v chladničce. Poté z těsta oddělíme zhruba pětinu a odložíme. Zbylé těsto rozválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, abychom utvořili vyšší okraje. Dno promícháme vidličkou a ještě dáme na chvíli do chladu.
  3. Dno těsta pokryjeme pečicím papírem, překryjeme hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut.
  4. Z odloženého těsta vytvoříme proužky.
  5. Po předpečení odstraníme hrách a papír. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, poklademe plátky jablek a zalijeme smetanou. Přes koláč šikmo do mřížky klademe proužky těsta, potřeme je odloženou smetanou rozmíchanou se žloutkem a dáme péct. Pečeme asi 20 minut, až těsto zrůžoví.