Jablečný koláč s hrozny
Ingredience
Cukr krupice |
140 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
270 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr moučka |
70 g |
Hroznové víno |
150 g |
Jablka |
1 kg |
Skořice mletá |
0.25 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.
- Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.
- V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.
- Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.
- Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.
- Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.