Jablečný koláč s hrozny

Ingredience


Cukr krupice 140 g
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 270 g
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr moučka 70 g
Hroznové víno 150 g
Jablka 1 kg
Skořice mletá 0.25 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Víno bílé 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.
  2. Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.
  3. V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.
  4. Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.
  5. Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.
  6. Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.