Pikantní cibulový džem s medem a hrozinkami

Ingredience


Brusinky sušené 40 g
Chilli paprička 1 ks
Cibule lahůdková 500 g
Fenyklová semínka 0.5 kávová lžička
Hrozinky 40 g
Koriandr 0.5 kávová lžička
Med včelí 100 g
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Vegetol 2 polévková lžíce
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mladou očištěnou cibuli bez zelené natě pokrájíme na silnější kolečka (asi 2cm silné). Malou chilli papričku omyjeme, podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Omyjeme zlaté hrozinky s brusinkami a necháme je v sítu okapat.
  2. V hlubší pánvi rozpálíme kvalitní olej, na kterém cibuli se semínky koriandru a fenyklu restujeme 5 minut dozlatova. V průběhu restování přimícháme ještě na dochucení chilli, dochutíme 1-2 špetkami soli. Poté cibuli podlijeme horkou vodou, přimícháme med, hrozinky, brusinky a ocet. Vše dobře promícháme a při mírné teplotě cibuli dusíme pod poklicí 30 - 40 minut podle druhu cibule. V průběhu dušení opatrně směs promícháme tak, aby se cibule nerozpadla. Když má zlatou barvu a zkaramelizuje, odstavíme pánev z plotny.
  3. Vychladlý cibulový džem dáme do čisté a suché sklenice, uzavřeme a odložíme do lednice.