Pikantní cibulový džem s medem a hrozinkami
Ingredience
Brusinky sušené |
40 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule lahůdková |
500 g |
Fenyklová semínka |
0.5 kávová lžička |
Hrozinky |
40 g |
Koriandr |
0.5 kávová lžička |
Med včelí |
100 g |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Vegetol |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mladou očištěnou cibuli bez zelené natě pokrájíme na silnější kolečka (asi 2cm silné). Malou chilli papričku omyjeme, podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a posekáme ji nadrobno. Omyjeme zlaté hrozinky s brusinkami a necháme je v sítu okapat.
- V hlubší pánvi rozpálíme kvalitní olej, na kterém cibuli se semínky koriandru a fenyklu restujeme 5 minut dozlatova. V průběhu restování přimícháme ještě na dochucení chilli, dochutíme 1-2 špetkami soli. Poté cibuli podlijeme horkou vodou, přimícháme med, hrozinky, brusinky a ocet. Vše dobře promícháme a při mírné teplotě cibuli dusíme pod poklicí 30 - 40 minut podle druhu cibule. V průběhu dušení opatrně směs promícháme tak, aby se cibule nerozpadla. Když má zlatou barvu a zkaramelizuje, odstavíme pánev z plotny.
- Vychladlý cibulový džem dáme do čisté a suché sklenice, uzavřeme a odložíme do lednice.