Šťouchané brambory s cuketou a bylinkami
Ingredience
Brambory |
750 g |
Cuketa |
250 g |
Kmín celý |
12 kávová lžička |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Cibule lahůdková |
1 ks |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a oloupané nové brambory nakrájíme na kostky, dáme je vařit přibližně s 1l vody. Ochutíme je solí (1.5 lžičky) a kmínem. Vaříme je 15 - 20 minut doměkka.
- Mezitím omytou cuketu oloupeme (jako okurku) a dužinu pokrájíme na kostičky. Pažitku s petrželkou a mladou jarní cibulku omyjeme a vodu setřepeme. Bylinky pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. Cibulku i s natí nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi si rozehřejeme 1 lžíci másla a cibulku na něm orestujeme téměř dozlatova. Restujeme ji přibližně 2 minuty.
- Přibližně 2-3 minuty před dovařením brambor přidáme do vody pokrájenou cuketu. Vodu z brambor slejeme, pak do brambor přilejeme horké mléko, přidáme 1 lžíci másla a rozšťoucháme je. Nakonec přimícháme pokrájené bylinky s orestovanou cibulkou, podle chuti brambory dosolíme a hned podáváme.