Rizoto s cuketkou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
400 g |
Hrášek mražený |
100 g |
Máslo |
50 g |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rýže |
350 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
6 polévková lžíce |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar drůbeží |
200 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté mladé cuketky rozkrojíme podélně na 4 části, pokrájíme je na tenké plátky a odložíme. Sýr nastrouháme na hoblinky.
- Rýži dobře promyjeme a necháme v sítu okapat. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme 50g másla, na něm zpěníme cibuli tak, aby byla ještě sklovitá. Přilijeme bílé víno, promícháme a při vyšší teplotě necháme víno odpařit. Pak hned za stálého míchání přisypeme rýži. Jakmile se obalí tukem, přelijeme ji 200ml vývaru. Za stálého míchání rýži vaříme pomaleji a když se vývar částečně odpaří a částečně vsákne do rýže, přilijeme ještě 150ml zbylého vývaru. Stále mícháme a postup s vývarem opakujeme do doby, až je rýže na zkus pevná, ne měkká. Nemusíme celý vývar spotřebovat, celkově rýži vaříme 15-18 minut.
- Uvařenou rýži odstavíme z plotny, zamícháme do ní 30g másla, 2 lžíce nastrouhaného sýru, pak cuketky a zmražený zelený hrášek. Promícháme, dosolíme a opepříme podle chuti. Po chvilce, jen co hrášek povolí, můžeme dát rizoto na talíře, každou porci posypeme 1 lžicí sýru, ozdobíme několika lístky petrželky a podáváme.