Rizoto s cuketkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Cuketa 400 g
Hrášek mražený 100 g
Máslo 50 g
Pepř bílý 2 špetka
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rýže 350 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 6 polévková lžíce
Víno bílé 100 ml
Vývar drůbeží 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté mladé cuketky rozkrojíme podélně na 4 části, pokrájíme je na tenké plátky a odložíme. Sýr nastrouháme na hoblinky.
  2. Rýži dobře promyjeme a necháme v sítu okapat. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno.
  3. V hrnci rozehřejeme 50g másla, na něm zpěníme cibuli tak, aby byla ještě sklovitá. Přilijeme bílé víno, promícháme a při vyšší teplotě necháme víno odpařit. Pak hned za stálého míchání přisypeme rýži. Jakmile se obalí tukem, přelijeme ji 200ml vývaru. Za stálého míchání rýži vaříme pomaleji a když se vývar částečně odpaří a částečně vsákne do rýže, přilijeme ještě 150ml zbylého vývaru. Stále mícháme a postup s vývarem opakujeme do doby, až je rýže na zkus pevná, ne měkká. Nemusíme celý vývar spotřebovat, celkově rýži vaříme 15-18 minut.
  4. Uvařenou rýži odstavíme z plotny, zamícháme do ní 30g másla, 2 lžíce nastrouhaného sýru, pak cuketky a zmražený zelený hrášek. Promícháme, dosolíme a opepříme podle chuti. Po chvilce, jen co hrášek povolí, můžeme dát rizoto na talíře, každou porci posypeme 1 lžicí sýru, ozdobíme několika lístky petrželky a podáváme.