Domácí majonéza z nového česneku
Ingredience
Česnek |
9 stroužek |
Citrónová šťáva |
1.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vegetol |
300 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme si stroužky nového česneku a širokým ostrým nožem je na prkénku rozmačkáme a utřeme na jemnou kaši.
- Čerstvá vejce (nejlépe domácí) rozklepneme, pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky dáme do šlehače, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý bílý pepř a utřený česnek. Směs rozšleháme, přidáme za stálého šlehání citrónovou šťávu a tenkým pramínkem přiléváme stále olej. Šleháme pomaleji, do doby až se hustá olejová směs změní v bělavou jemnou hmotu - majonézu.
- Uchováváme ji v uzavřené sklenici v ledničce.