Domácí majonéza z nového česneku

Ingredience


Česnek 9 stroužek
Citrónová šťáva 1.5 kávová lžička
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vegetol 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme si stroužky nového česneku a širokým ostrým nožem je na prkénku rozmačkáme a utřeme na jemnou kaši.
  2. Čerstvá vejce (nejlépe domácí) rozklepneme, pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky dáme do šlehače, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý bílý pepř a utřený česnek. Směs rozšleháme, přidáme za stálého šlehání citrónovou šťávu a tenkým pramínkem přiléváme stále olej. Šleháme pomaleji, do doby až se hustá olejová směs změní v bělavou jemnou hmotu - majonézu.
  3. Uchováváme ji v uzavřené sklenici v ledničce.