Telecí plátky s fazolovými lusky

Ingredience


Máslo 2.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 800 g
Voda pitná 700 ml
Fazolové lusky 600 g
Smetana 2 polévková lžíce
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme přes krátká vlákna na plátky, přibližně 1.5-2cm silné. Plátky opepříme a poprášíme z každé strany moukou.
  2. V hluboké velké pánvi (nebo kastrólu) rozehřejeme 2 lžíce másla s 1 lžicí oleje. Plátky masa zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Pak hned k masu přilejeme vroucí vodu tak, aby maso bylo zakryté. Teplotu zmírníme, pánev zakryjeme a maso budeme dusit doměkka přibližně 35-40 minut.
  3. Mezitím uvaříme v páře omyté fazolové lusky. Do kastrolu se sítem (pařák na knedlíky) nalijeme přibližně 500ml vody. Jakmile začne vřít, položíme na sítko celé fazolové lusky, kastról zakryjeme a lusky vaříme v páře 2-3 minuty. Fazolové lusky by měly být křupavé. Když vychladnou, pokrájíme je na kousky asi 3cm dlouhé a odložíme je do misky.
  4. Přibližně 10 minut před dokončením maso osolíme, případně dochutíme ještě pepřem. Už nebudeme pánev zakrývat, aby se šťáva zredukovala. Fazolové lusky s masem povaříme jen 1 minutu. Nakonec přimícháme 1-2 lžíce smetany a 1/2 lžíce studeného másla, pak pánev odstavíme z plotny.