Pečené filety z amura s fenyklem
Ingredience
Amur bílý |
800 g |
chleba z pekárny |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
2 ks |
Fenykl |
2 ks |
Kmín římský |
1.5 kávová lžička |
Máslo |
60 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zeleninový bujón |
1 kostka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vykostěné filety z amura (i s kůží) rozkrájíme na 4 díly. Omyté a osušené maso ze strany, kde je kůže nařízneme, pak každou stranu osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 165-170°C.
- Z fenyklu odstraníme první listy a odkrojíme stopky (dřevnatá část), které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na čtvrtky. Očištěnou cibuli a jeden chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky, které vložíme do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujón (1 kostku) a po 3 minutách čtvrtky fenyklu. Vše krátce povaříme (přibližně 10-13 minut). Fenykl musí zůstat nedovařený. Pak fenykl scedíme a necháme okapat.
- Druhý chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky. Pekáč vytřeme máslem, filety poklademe kůží nahoru, mezi ně poklademe čtvrtky fenyklu. Takto připravenou rybu pokapeme olejem, pokryjeme tenkými plátky másla a dáme péct asi na 20 minut do trouby. Pečeme dozlatova.
- Upečené filety poklademe na talíře s upečeným fenyklem. Ozdobíme je plátky citrónu, omytými lístky petrželky a hned horké podáváme s chlebem.