Pečené filety z amura s fenyklem

Ingredience


Amur bílý 800 g
chleba z pekárny 4 krajíc
Cibule 1 ks
Citrony 2 ks
Fenykl 2 ks
Kmín římský 1.5 kávová lžička
Máslo 60 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zeleninový bujón 1 kostka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vykostěné filety z amura (i s kůží) rozkrájíme na 4 díly. Omyté a osušené maso ze strany, kde je kůže nařízneme, pak každou stranu osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 165-170°C.
  2. Z fenyklu odstraníme první listy a odkrojíme stopky (dřevnatá část), které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na čtvrtky. Očištěnou cibuli a jeden chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky, které vložíme do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujón (1 kostku) a po 3 minutách čtvrtky fenyklu. Vše krátce povaříme (přibližně 10-13 minut). Fenykl musí zůstat nedovařený. Pak fenykl scedíme a necháme okapat.
  3. Druhý chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky. Pekáč vytřeme máslem, filety poklademe kůží nahoru, mezi ně poklademe čtvrtky fenyklu. Takto připravenou rybu pokapeme olejem, pokryjeme tenkými plátky másla a dáme péct asi na 20 minut do trouby. Pečeme dozlatova.
  4. Upečené filety poklademe na talíře s upečeným fenyklem. Ozdobíme je plátky citrónu, omytými lístky petrželky a hned horké podáváme s chlebem.