Jarní teplý chřestový salát
Ingredience
Baby špenát |
25 g |
Kopr |
1 polévková lžíce |
Salát Polníček |
25 g |
Brambory |
750 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule lahůdková |
1 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Ocet |
2 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Chřest zelený |
500 g |
Mozzarella |
8 ks |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve vydrhneme kartáčkem a dobře omyjeme nové menší brambory. Uvaříme je v osolené vodě i se slupkou. Vaříme je přibližně 10 -15 minut.
- Připravíme si zálivku do sklenice s uzávěrem: očištěnou jarní cibulku pokrájíme hodně nadrobno. Stroužek česneku utřeme se špetkou soli. Do sklenice nalijeme olivový olej, bílý vinný ocet, přidáme ostrou hořčici, špetku cukru, utřený česnek a cibulku. Sklenici uzavřeme a směs důkladně protřepeme.
- Omyjeme drobné lístky baby špenátu, salátu polníčku a kopru. Vodu setřepeme a nechámeje okapat. Zelený chřest omyjeme, spodní dřevnaté části odřízneme. V hrnci se sítem přivedeme vodu k varu a chřest povaříme v páře pod poklicí. Vaříme ho podle tloušťky výhonků 4 - 7 minut.
- Scezené uvařené brambory (horké) rozkrájíme na poloviny a dáme do mísy. Přidáme k nim chřest, salát, špenát, kopr a malé kuličky Mozzarelly. Vše přelejeme zálivkou, zlehka promícháme a hned, ještě teplé, podáváme.