Jablkovo-hruškový koláč

Ingredience


Cukr krupice 40 g
Máslo čerstvé 130 g
Mouka pšeničná hladká 220 g
Rum 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Citron 1 ks
Džus hruškový 6 polévková lžíce
Hřebíček 1 špetka
Hrušky 6 ks
Jablka 2 ks
Pistácie 30 g
Skořice mletá 0.333333 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout.
  3. Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky.
  4. Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout.
  5. Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
  6. V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme.
  7. Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut.
  8. Před podáváním necháme koláč vychladnout.