Jablkovo-hruškový koláč
Ingredience
Cukr krupice |
40 g |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka pšeničná hladká |
220 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Citron |
1 ks |
Džus hruškový |
6 polévková lžíce |
Hřebíček |
1 špetka |
Hrušky |
6 ks |
Jablka |
2 ks |
Pistácie |
30 g |
Skořice mletá |
0.333333 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C.
- Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout.
- Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout.
- Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
- V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme.
- Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut.
- Před podáváním necháme koláč vychladnout.