Obrácený koláč s hruškami a brusinkami

Ingredience


Brusinky 160 g
Citronová šťáva 1.5 kávová lžička
Cukr krupice 150 g
Hrušky 3 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 140 g
Mléko plnotučné 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.
  3. V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.
  4. Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.
  5. V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.
  6. Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.
  7. Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.