Obrácený koláč s hruškami a brusinkami
Ingredience
Brusinky |
160 g |
Citronová šťáva |
1.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
150 g |
Hrušky |
3 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a oloupeme. Brusinky opláchneme a necháme okapat.
- V silnostěnné pánvi na mírném plameni 50 g cukru s citronovou šťávou necháme zkaramelizovat do světlehněda. Karamel rozlijeme po dně formy.
- Řeznou stranou dolů na karamel rozložíme hrušky a rovnoměrně posypeme brusinkami.
- V míse utřeme zbylé změklé máslo se zbylým cukrem, přidáme ustrouhanou pomerančovou kůru, sůl a utřeme dohladka. Poté přimícháme mouku s kypřicím práškem a mlékem a vymícháme dohladka.
- Těsto nalijeme na hrušky a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Pokud by těsto začalo tmavnout, přikryjeme je pečicím papírem.
- Upečený koláč necháme zchladnout, poté ho vyklopíme na mísu a podáváme ještě horký.