Koláč s fíky a jogurtem
Ingredience
Cukr krupice |
90 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
90 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 kávová lžička |
Cukr moučka |
1.5 polévková lžíce |
Fíky čerstvé |
8 ks |
Jogurt bílý |
250 g |
Likér pomerančový |
3 polévková lžíce |
Pomeranče |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vytřeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- V míse šlehačem ušleháme žloutky s teplou vodou. Přidáváme cukr a šleháme, až utvoříme světlý krém.
- Do krému opatrně přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto poté vlijeme do formy, uhladíme a pečeme zhruba 25 minut.
- Po upečení necháme koláč vychladnout.
- V mezičase ustrouháme kůru a vymačkáme šťávu z omytého pomeranče. Fíky nakrájíme na osminy. Pomerančovou šťávu smícháme s likérem. Moučkový cukr a pomerančovou kůru vmícháme do jogurtu.
- Vychladlý koláč pokapeme směsí pomerančové šťávy s likérem, potřeme jogurtem a ozdobně poklademe fíky. Připravený koláč překryjeme fólií a necháme v chladničce zhruba hodinu vychladit.