Koláč s fíky a jogurtem

Ingredience


Cukr krupice 90 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 90 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 kávová lžička
Cukr moučka 1.5 polévková lžíce
Fíky čerstvé 8 ks
Jogurt bílý 250 g
Likér pomerančový 3 polévková lžíce
Pomeranče 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vytřeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. V míse šlehačem ušleháme žloutky s teplou vodou. Přidáváme cukr a šleháme, až utvoříme světlý krém.
  3. Do krému opatrně přimícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Těsto poté vlijeme do formy, uhladíme a pečeme zhruba 25 minut.
  4. Po upečení necháme koláč vychladnout.
  5. V mezičase ustrouháme kůru a vymačkáme šťávu z omytého pomeranče. Fíky nakrájíme na osminy. Pomerančovou šťávu smícháme s likérem. Moučkový cukr a pomerančovou kůru vmícháme do jogurtu.
  6. Vychladlý koláč pokapeme směsí pomerančové šťávy s likérem, potřeme jogurtem a ozdobně poklademe fíky. Připravený koláč překryjeme fólií a necháme v chladničce zhruba hodinu vychladit.