Koláč s pomeranči a smetanou
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Pomeranče |
3 ks |
Pomerančová šťáva |
500 ml |
Smetana na šlehání |
200 ml |
Vaječný žloutek sušený |
2 ks |
Voda pitná |
100 ml |
Želatina bílá plátky |
8 plátek |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
- V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit.
- Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout.
- Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče.