Koláč s pomeranči a smetanou

Ingredience


Cukr krupice 50 g
Kypřicí prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 140 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 100 g
Pomeranče 3 ks
Pomerančová šťáva 500 ml
Smetana na šlehání 200 ml
Vaječný žloutek sušený 2 ks
Voda pitná 100 ml
Želatina bílá plátky 8 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech potřeme 20 g másla. Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. Zbylé změklé máslo utřeme s cukrem, poté přidáme ostatní suroviny na těsto a vypracujeme dohladka. Zpracované těsto rozválíme a přeneseme na plech. Těsto propícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut.
  3. V mezičase oloupeme pomeranče, rozdělíme je na dílky a odblaníme. Cukr utřeme se žloutky do krému. Plátky želatiny namočíme do vody. Z pomerančové šťávy 2 polévkové lžíce dáme vařit a vložíme do ní vymačkané želatinové plátky, už nevaříme! Necháme želatinu rozpustit.
  4. Do krému vmícháme vychladlou želatinu a postupně pomerančovou šťávu. Dobře promícháme a necháme vychladnout v chladničce. Jakmile začne krém želírovat, přimícháme dobře ušlehanou smetanu. Necháme úplně ztuhnout.
  5. Koláč vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Kolem těsta utvoříme okraj z pruhu z pečicího papíru. Koláč poklademe dílky pomeranče, část si odložíme na ozdobu, navrstvíme želatinový krém a ozdobíme dílky pomeranče.