Oříškový dort s pomeranči
Ingredience
Cukr krupice |
125 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
500 ml |
Ořechy lískové |
50 g |
Pomeranče |
2 ks |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1 ks |
Smetana na šlehání |
150 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vytřeme máslem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vlažnou vodu a třeme do pěny. Poté přimícháme po částech mouku a na závěr pevný sníh z bílků.
- Hotové těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
- V mezičase si připravíme náplň. V mléce rozšleháme pudinkový prášek a uvaříme pudink podle návodu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.
- V míse utřeme změklé máslo s cukrem, po částech vmícháme vychladlý pudink. Smetanu dobře ušleháme, přimícháme do směsi a na závěr mleté oříšky.
- Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, naplníme zhruba polovinou krému, znovu spojíme a zbylým krémem potřeme dort po povrchu.
- Pomeranče omyjeme, osušíme, škrabkou na kůru naškrábáme tenké proužky. Pomeranče poté oloupeme, rozdělíme na dílky a odblaníme.
- Dort ozdobíme dílky pomeranče a zasypeme pomerančovou kůrou.