Oříškový dort s pomeranči

Ingredience


Cukr krupice 125 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 500 ml
Ořechy lískové 50 g
Pomeranče 2 ks
Pudinkový prášek - vanilkový 1 ks
Smetana na šlehání 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vytřeme máslem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vanilkový cukr, pomerančovou kůru, vlažnou vodu a třeme do pěny. Poté přimícháme po částech mouku a na závěr pevný sníh z bílků.
  3. Hotové těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
  4. V mezičase si připravíme náplň. V mléce rozšleháme pudinkový prášek a uvaříme pudink podle návodu. Pudink za občasného míchání necháme vychladnout.
  5. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, po částech vmícháme vychladlý pudink. Smetanu dobře ušleháme, přimícháme do směsi a na závěr mleté oříšky.
  6. Upečený dortový korpus necháme zcela vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, naplníme zhruba polovinou krému, znovu spojíme a zbylým krémem potřeme dort po povrchu.
  7. Pomeranče omyjeme, osušíme, škrabkou na kůru naškrábáme tenké proužky. Pomeranče poté oloupeme, rozdělíme na dílky a odblaníme.
  8. Dort ozdobíme dílky pomeranče a zasypeme pomerančovou kůrou.