Dort s banánovou náplní

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučka 25 g
Hrách loupaný 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 140 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Banány 3 ks
Džem jahodový 4 polévková lžíce
Jahody zahradní 5 ks
Lemon Curd 5 polévková lžíce
Tvaroh měkký - nízkotučný 250 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vytřeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. V míse promícháme cukr se 120 g mouky (zbylou použijeme na posypání válu), solí a citronovou kůrou, přidáme kousky zbylého změklého másla a vypracujeme žmolenkové těsto. Poté přidáme žloutek, vytvoříme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba 30 minut.
  3. Odpočinuté těsto na vále rozválíme dotenka, vyložíme jím dortovou formu, aby byly i okraje. Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem, posypeme sušeným hrachem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Poté odstraníme hrách i papír pečeme ještě zhruba 5 minut.
  4. Dort z trouby vyjmeme, teplotu snížíme na 175 °C. Dort potřeme rozšlehaným džemem, rozložíme na plátky nakrájenými oloupanými banány. Lemon curd rozšleháme s 1/4 tvarohu. Do zbylého tvarohu zašleháme vejce, poté vmícháme směs s lemon curdem a touto směsí potřeme banány.
  5. Dort pečeme asi 35 minut. Poté dort necháme ve formě vychladnout. Před podáváním ozdobíme půlkami nebo čtvrtkami opláchnutých a okapaných jahod.