Pomerančový dort z ricotty

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr krupice 80 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 50 g
Máslo čerstvé 20 g
Pšeničná krupice 60 g
Sherry brandy 3 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Ricotta 350 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Citrony 1 ks
Mandarinky 2 ks
Pomeranče 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Voda pitná 0.25 l
Želatina v prášku 1 balení
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme 1 lžící krupice. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 40 minut.
  2. Rozinky vsypeme do misky, zalijeme brandy a necháme alespoň 20 minut naložené.
  3. Ricottu utřeme se žloutky, cukrem, solí, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Do směsi vmícháme zbylou krupici. Na závěr vmícháme rozinky i s brandy a citronovou kůru.
  4. Těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut.
  5. V mezičase připravíme náplň. Všechny citrusy pečlivě loupeme, aby byly bez bílé části slupky.
  6. Upečený dort necháme vychladnout ve zcela otevřené, vypnuté troubě.
  7. Polevu připravíme podle návodu na sáčku želatiny. Vychladlý dort potřeme želatinou, na ni poskládáme na dílky rozebrané citrusy a ty přelijeme zbylou želatinou. Dort necháme v chladničce ztuhnout.