Pomerančový dort z ricotty
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
80 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
50 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pšeničná krupice |
60 g |
Sherry brandy |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ricotta |
350 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Citrony |
1 ks |
Mandarinky |
2 ks |
Pomeranče |
2 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
0.25 l |
Želatina v prášku |
1 balení |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme 1 lžící krupice. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 40 minut.
- Rozinky vsypeme do misky, zalijeme brandy a necháme alespoň 20 minut naložené.
- Ricottu utřeme se žloutky, cukrem, solí, citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Do směsi vmícháme zbylou krupici. Na závěr vmícháme rozinky i s brandy a citronovou kůru.
- Těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut.
- V mezičase připravíme náplň. Všechny citrusy pečlivě loupeme, aby byly bez bílé části slupky.
- Upečený dort necháme vychladnout ve zcela otevřené, vypnuté troubě.
- Polevu připravíme podle návodu na sáčku želatiny. Vychladlý dort potřeme želatinou, na ni poskládáme na dílky rozebrané citrusy a ty přelijeme zbylou želatinou. Dort necháme v chladničce ztuhnout.