Lehký dort s tvarohovou náplní
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka polohrubá |
40 g |
Solamyl |
40 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučka |
2 polévková lžíce |
Smetana na šlehání |
380 ml |
Tvaroh jemný |
500 g |
Želatina bílá plátky |
6 plátek |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
- Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu.
- Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout.
- Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.