Lehký dort s tvarohovou náplní

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 1 ks
Kypřicí prášek do pečiva 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 20 g
Mouka polohrubá 40 g
Solamyl 40 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr krupice 200 g
Cukr moučka 2 polévková lžíce
Smetana na šlehání 380 ml
Tvaroh jemný 500 g
Želatina bílá plátky 6 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. Žloutky s vodou ušleháme do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a dobře ušleháme, až se cukr rozpustí. Do pěny opatrně zašleháme mouku, kterou jsme rozmíchali se Solamylem a kypřicím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
  3. Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Upečený korpus necháme mírně zchladnout, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.
  4. Na náplň necháme ve vodě nabobtnat plátky želatiny, které slijeme a na mírném plameni necháme rozpustit. Tvaroh ušleháme s cukrem, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme rozpuštěnou želatinu a dobře ušlehanou smetanu.
  5. Vychladlý korpus napříč rozpůlíme, spodní část položíme na plochou servírovací mísu, přiložíme odpínací okraj formy, který jsme vyložili pečicím papírem a sevřeme. Na korpus navrstvíme tvarohový krém a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Dort dáme do chladu ztuhnout.
  6. Před podáváním odstraníme okraj formy a dort poprášíme moučkovým cukrem.