Rybízový chlebíček
Ingredience
Cukr třtinový |
100 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Mandle |
75 g |
Máslo čerstvé |
140 g |
Máta |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Rybíz černý |
150 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na chlebíček vytřeme 20 g másla, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Očištěný černý rybíz opláchneme a necháme okapat. Zbylé máslo necháme rozpustit. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno.
- Šlehačem ušleháme do pěny zchladlé máslo, cukr, sůl a koření. Postupně přidáváme vejce a mleté mandle. Směs šleháme, dokud se nerozpustí cukr.
- V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, vmícháme do tekuté směsi spolu s pomerančovou šťávou do hladkého těsta. Na závěr lehce vmícháme rybíz a mátu. Nesmíme rybíz rozmačkat!
- Těsto vlijeme do vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je chlebíček upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- Upečený chlebíček vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut chladnout, vyklopíme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.