Perníkový koláč s datlemi

Ingredience


Cukr třtinový 150 g
Datle sušené 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 70 g
Mouka polohrubá 300 g
Ořechy vlašské 130 g
Perníkové koření 2 kávová lžička
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme 20 g másla a dno vyložíme pečicím papírem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. Vypeckované datle dáme do misky se sodou a máslem a zalijeme vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Datle necháme ve vodě vychladnout.
  3. V míse utřeme vejce s cukrem do hladké pěny, do ní zamícháme směs s datlemi. Poté vmícháme hrubě sekané ořechy a mouku, v níž jsme promíchali kypřicí prášek, perníkové koření a sůl. Směs pečlivě promícháme.
  4. Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě 60 až 75 minut. Zda je koláč upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
  5. Upečený koláč necháme chladnout ve formě asi 5 minut, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.