Perníkový koláč s datlemi
Ingredience
Cukr třtinový |
150 g |
Datle sušené |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka polohrubá |
300 g |
Ořechy vlašské |
130 g |
Perníkové koření |
2 kávová lžička |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme 20 g másla a dno vyložíme pečicím papírem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Vypeckované datle dáme do misky se sodou a máslem a zalijeme vroucí vodou. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Datle necháme ve vodě vychladnout.
- V míse utřeme vejce s cukrem do hladké pěny, do ní zamícháme směs s datlemi. Poté vmícháme hrubě sekané ořechy a mouku, v níž jsme promíchali kypřicí prášek, perníkové koření a sůl. Směs pečlivě promícháme.
- Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě 60 až 75 minut. Zda je koláč upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- Upečený koláč necháme chladnout ve formě asi 5 minut, poté vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.