Citronový dort s mandlemi

Ingredience


Citronová kůra 1.5 polévková lžíce
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 200 g
Kandovaná citronová kůra 150 g
Mandle 200 g
Mouka polohrubá 100 g
Pistácie 100 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Poleva citronová 1 balení
Máslo čerstvé 25 g
Pšeničná mouka hrubá 2 polévková lžíce
Kandované ovoce 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.
  2. Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.
  3. V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
  4. Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
  5. Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
  6. Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.