Citronový dort s mandlemi
Ingredience
Citronová kůra |
1.5 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
200 g |
Kandovaná citronová kůra |
150 g |
Mandle |
200 g |
Mouka polohrubá |
100 g |
Pistácie |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Poleva citronová |
1 balení |
Máslo čerstvé |
25 g |
Pšeničná mouka hrubá |
2 polévková lžíce |
Kandované ovoce |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.
- Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.
- V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
- Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
- Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.