Dort s kávovou náplní a fondánem
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka polohrubá |
120 g |
Solamyl |
20 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Káva mletá |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
600 ml |
Pudinkový prášek - čokoládový |
1 balení |
Voda pitná |
100 ml |
Želatina bílá plátky |
4 plátek |
Fondán |
200 g |
Káva instantní |
2 polévková lžíce |
Mandle plátky |
60 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pšeničná mouka hrubá |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
- V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
- Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout.
- Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty.
- Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu.
- Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí.