Dort s kávovou náplní a fondánem

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mouka polohrubá 120 g
Solamyl 20 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 4 ks
Cukr krupice 100 g
Káva mletá 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 600 ml
Pudinkový prášek - čokoládový 1 balení
Voda pitná 100 ml
Želatina bílá plátky 4 plátek
Fondán 200 g
Káva instantní 2 polévková lžíce
Mandle plátky 60 g
Máslo čerstvé 20 g
Pšeničná mouka hrubá 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
  2. V míse utřeme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Přimícháme po částech mouku, v které jsme rozmíchali Solamyl a sůl. Na závěr vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
  3. Těsto dáme do formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
  4. V mezičase si připravíme náplň. V misce necháme ve vodě rozpustit plátky želatiny. V polovině hrnku mléka rozšleháme pudinkový prášek s cukrem. Do zbylého vroucího mléka nasypeme mletou kávu a necháme přejít varem. Poté přecedíme do kastrolu a znovu přivedeme do varu, vmícháme rozpuštěný pudink v mléce a vymačkanou želatinu. Za stálého míchání necháme pudink zhoustnout.
  5. Upečený dort necháme asi 5 minut zchladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout. Poté dort podélně rozřízneme na 3 pláty.
  6. Na plochou servírovací mísu položíme spodní plát, potřeme polovinou krému, přiklopíme dalším plátem těsta, potřeme zbylým krémem a přiklopíme posledním plátem dortu.
  7. Fondán rozpustíme, smícháme s 2 lžícemi horké instantní kávy a celý dort potřeme. Dort podle vlastní fantazie ozdobíme plátky mandlí.