Čokoládovo-švestkový věnec
Ingredience
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakaový prášek Bio |
2 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
1.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Švestky sušené |
170 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
170 ml |
Cukr moučka |
1.5 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Sýr Ricotta |
260 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Kakao - prášek |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu ve tvaru věnce vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- V misce zalijeme sušené švestky bez pecek vroucí vodou, přikryjeme a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat.
- V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře rozšleháme, až se cukr rozpustí.
- Vychladlé švestky i s vodou rozmixujeme a vzniklou kaši vmícháme do vaječné směsi. Postupně přimícháme mouku, v které jsme rozmíchali kakao, sůl a kypřicí prášek. Vzniklé těsto dáme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě zhruba25 minut. Zda je věnec upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
- Poté vyjmeme z trouby a ve formě necháme asi 5 minut chladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
- Na krém propasírujeme ricottu a v míse ji ušleháme s cukrem, vanilkou a mlékem do hustého krému.
- Krém upravíme na vršek vychladlého věnce, přes sítko poprášíme kakaem a podáváme.