Čokoládovo-švestkový věnec

Ingredience


Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 1 ks
Kakaový prášek Bio 2 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 1.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Mouka polohrubá 200 g
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 170 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 170 ml
Cukr moučka 1.5 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Mléko plnotučné 3 polévková lžíce
Sýr Ricotta 260 g
Máslo čerstvé 25 g
Kakao - prášek 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu ve tvaru věnce vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
  2. V misce zalijeme sušené švestky bez pecek vroucí vodou, přikryjeme a necháme alespoň půl hodiny nabobtnat.
  3. V míse utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře rozšleháme, až se cukr rozpustí.
  4. Vychladlé švestky i s vodou rozmixujeme a vzniklou kaši vmícháme do vaječné směsi. Postupně přimícháme mouku, v které jsme rozmíchali kakao, sůl a kypřicí prášek. Vzniklé těsto dáme do formy, povrch uhladíme a těsto pečeme v předehřáté troubě zhruba25 minut. Zda je věnec upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
  5. Poté vyjmeme z trouby a ve formě necháme asi 5 minut chladnout, poté vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.
  6. Na krém propasírujeme ricottu a v míse ji ušleháme s cukrem, vanilkou a mlékem do hustého krému.
  7. Krém upravíme na vršek vychladlého věnce, přes sítko poprášíme kakaem a podáváme.