Špagety s chřestem
Ingredience
Chřest zelený |
500 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
1 ks |
Špagety, Makarony |
400 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Balsamico ocet |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Pepř 4 barev |
4 špetka |
Sůl bylinková |
2 špetka |
Sýr kozí |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 14 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvý zelený chřest omyjeme, odkrojíme spodní tuhé konce (přibližně 2cm) a škrabkou na zeleninu nakrájíme podélně silnější plátky, které si odložíme do misky. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme do misky a dochutíme pepřem 4 barev a solí. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, které osmažíme na másle dozlatova.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a podle návodu uvaříme špagety na skus (al dente). Když špegety scedíme, odložíme je do mísy a vývar z nich zachytíme do druhého hrnce. Odebereme z něj 1dl vývaru na omáčku, kterou si připravíme v malém rendlíku. Přidáme změklé máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Vše důkladně promícháme a uchováme teplé.
- Vývar ze špaget přivedeme znovu k varu, vložíme do něj nakrájené plátky chřestu, které jakmile přejdou varem, ihned scedíme a přimícháme je do mísy ke špagetám. Špagety přelijeme omáčkou, promícháme a hned je dáváme na talíře. Každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme kostičkami rohlíku a hned podáváme.