Špagety s chřestem

Ingredience


Chřest zelený 500 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Rohlíky bílé 1 ks
Špagety, Makarony 400 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Balsamico ocet 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Pepř 4 barev 4 špetka
Sůl bylinková 2 špetka
Sýr kozí 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý zelený chřest omyjeme, odkrojíme spodní tuhé konce (přibližně 2cm) a škrabkou na zeleninu nakrájíme podélně silnější plátky, které si odložíme do misky. Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme do misky a dochutíme pepřem 4 barev a solí. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, které osmažíme na másle dozlatova.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a podle návodu uvaříme špagety na skus (al dente). Když špegety scedíme, odložíme je do mísy a vývar z nich zachytíme do druhého hrnce. Odebereme z něj 1dl vývaru na omáčku, kterou si připravíme v malém rendlíku. Přidáme změklé máslo, smetanu, dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Vše důkladně promícháme a uchováme teplé.
  3. Vývar ze špaget přivedeme znovu k varu, vložíme do něj nakrájené plátky chřestu, které jakmile přejdou varem, ihned scedíme a přimícháme je do mísy ke špagetám. Špagety přelijeme omáčkou, promícháme a hned je dáváme na talíře. Každou horkou porci posypeme sýrem, ozdobíme kostičkami rohlíku a hned podáváme.