Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem
Ingredience
Chřest zelený |
500 g |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Gran Moravia |
4 polévková lžíce |
Sýr Lučina - termizovaný |
200 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Kypřící prášek do pečiva |
2 špetka |
Mouka polohrubá |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelený chřest omyjeme, odřežeme spodní zdřevnatělé konce 2-3cm, vršky odřežeme a stonky nakrájíme na kousky přibližně 5cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5l vody se solí. Nakrájené stonky vaříme 2 minuty, pak přidáme vršky a vaříme je ještě 1 minutu. Poté je scedíme, necháme okapat, odložíme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem a zakryjeme poklicí. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Do misky si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr.
- Ve druhém větším hrnci přivedeme k varu přibližně 2-3 litry vody se solí. V míse vyšleháme vejce s vlažnou vodou a solí. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme, až vznikne téměř polotuhé těsto. Celý proces vymíchání těsta trvá přibližně 3-4 minuty. Těsto vykrajujeme lžičkou a vhazujeme je do vroucí vody. Noky vaříme při mírnější teplotě přibližně 1-2 minuty. Občas je promícháme, dáváme pozor, aby nám voda nevykypěla a jakmile noky vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme je do mísy ke chřestu. (Toto množství nokú vaříme minimálně na 2 etapy.) K horkým nokům hned přimícháme Lučinu a smetanu. Vše podle chuti dosolíme, opepříme, rozdělíme porce na talíře, každou porci posypeme pažitkou, nastrouhaným sýrem a servírujeme.