Noky s Grand Moravia a zeleným chřestem

Ingredience


Chřest zelený 500 g
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Gran Moravia 4 polévková lžíce
Sýr Lučina - termizovaný 200 g
Voda pitná 1.5 l
Kypřící prášek do pečiva 2 špetka
Mouka polohrubá 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelený chřest omyjeme, odřežeme spodní zdřevnatělé konce 2-3cm, vršky odřežeme a stonky nakrájíme na kousky přibližně 5cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5l vody se solí. Nakrájené stonky vaříme 2 minuty, pak přidáme vršky a vaříme je ještě 1 minutu. Poté je scedíme, necháme okapat, odložíme je do větší mísy, pokapeme rozpuštěným máslem a zakryjeme poklicí. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Do misky si nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr.
  2. Ve druhém větším hrnci přivedeme k varu přibližně 2-3 litry vody se solí. V míse vyšleháme vejce s vlažnou vodou a solí. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promícháme, až vznikne téměř polotuhé těsto. Celý proces vymíchání těsta trvá přibližně 3-4 minuty. Těsto vykrajujeme lžičkou a vhazujeme je do vroucí vody. Noky vaříme při mírnější teplotě přibližně 1-2 minuty. Občas je promícháme, dáváme pozor, aby nám voda nevykypěla a jakmile noky vyplavou, vyjmeme je děrovanou naběračkou a dáme je do mísy ke chřestu. (Toto množství nokú vaříme minimálně na 2 etapy.) K horkým nokům hned přimícháme Lučinu a smetanu. Vše podle chuti dosolíme, opepříme, rozdělíme porce na talíře, každou porci posypeme pažitkou, nastrouhaným sýrem a servírujeme.