Dort s citrusy
Ingredience
Sušenky Club - máslové |
150 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Citrony |
1.5 ks |
Cukr krupice |
75 g |
Limetka |
1 ks |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Solamyl |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
300 ml |
Cukr krupice |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
4 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
- Sušenky válečkem rozválíme a v misce promícháme s bílkem. Poté drť vtlačíme do formy tak, aby byly i okraje. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 7 – 10 minut. Poté sušenkový dort necháme vychladnout ve formě.
- V mezičase si připravíme náplň. Limetu i citron umyjeme, osušíme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme a dáme do kastrolu. Přidáme šťávu z pomeranče a Solamyl.
- V hrnečku svaříme vodu, vmícháme ji do šťávy se škrobem a na mírném plameni za stálého míchání povaříme, až do zhoustnutí.
- V misce utřeme cukr se žloutky dohladka, přimícháme 3 lžíce horkého krému, a poté po částech zbylý prochladlý krém. Hotový krém rozetřeme na dort.
- Bezé připravíme ušleháním bílků se solí do tuhého sněhu. Poté po částech přimícháváme cukr a šleháme, dokud nevznikne pevná lesklá hmota.
- Sníh po lžících navršíme na dort a pečeme zhruba čtvrt hodiny, až se bezé zabarví do zlatova. Dort necháme vychladnout ve formě, poté vyjmeme a podáváme.