Ořechovo-vanilkové řezy

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Citronová kůra 1 špetka
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 12 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká T 650 330 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 140 ml
Cukr vanilka 2 ks
Ořechy vlašské 4 polévková lžíce
Tuk 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z trochy vlažné vody, droždí a cukru umícháme kvásek, který necháme kynout asi 20 minut.
  2. Potom do kvásku přidáme zbylou mouku, žloutky, vanilkový cukr, vodu, změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru a šťávu. Dobře vypracujeme lesklé těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout do dvojnásobné velikosti.
  3. Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu vyválíme kolo o průměru remosky. (Těsto můžeme při rozvalování podsypávat moukou).
  4. Do tukem vymazané remosky vložíme první kolo těsta, které silně posypeme mletými ořechy a cukrem. Přiložíme další kolo, posypeme ořechy a cukrem a přikryjeme posledním kolem těsta. Necháme asi 1 hodinu kynout.
  5. Potom povrch potřeme máslem a moučník upečeme.