Ořechovo-vanilkové řezy
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Citronová kůra |
1 špetka |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
40 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
12 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
330 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
140 ml |
Cukr vanilka |
2 ks |
Ořechy vlašské |
4 polévková lžíce |
Tuk |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z trochy vlažné vody, droždí a cukru umícháme kvásek, který necháme kynout asi 20 minut.
- Potom do kvásku přidáme zbylou mouku, žloutky, vanilkový cukr, vodu, změklé máslo, špetku soli, citronovou kůru a šťávu. Dobře vypracujeme lesklé těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout do dvojnásobné velikosti.
- Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozdělíme na tři díly. Z každého dílu vyválíme kolo o průměru remosky. (Těsto můžeme při rozvalování podsypávat moukou).
- Do tukem vymazané remosky vložíme první kolo těsta, které silně posypeme mletými ořechy a cukrem. Přiložíme další kolo, posypeme ořechy a cukrem a přikryjeme posledním kolem těsta. Necháme asi 1 hodinu kynout.
- Potom povrch potřeme máslem a moučník upečeme.