Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou

Ingredience


Brambory 800 g
Kedlubna 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Petržel kořen 1 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 300 ml
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 2 kávová lžička
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.
  3. Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.