Zapékané brambory se smetanou a kořenovou zeleninou
Ingredience
Brambory |
800 g |
Kedlubna |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
300 ml |
Muškátový oříšek |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory, mrkev, petržel a malou kedlubnu oloupeme a vše nakrájíme na tenké plátky. V kastrólu si smícháme 200ml smetany s 300ml mléka, směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a muškátovým oříškem, poté ji přivedeme k varu, přidáme všechny plátky brambor s plátky zeleniny, promícháme a mírně vaříme 3-4 minuty.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček vytřeme rozpůleným očištěným stroužkem česneku, zbytek česneku utřeme a vmícháme do smetanových brambor. Pak pekáček vytřeme máslem, do něj rozložíme plátky brambor se zeleninou, pokapeme je 150ml smetany a dáme do trouby péct přibližně na 40 minut. Upečené brambory by měly mít po celém povrchu zlatou barvu a uvnitř by měly být měkké.
- Horké brambory rozdělíme na porce a podáváme je jako samostatné jídlo nebo jako přílohu.