Nejlepší žemlovka
Ingredience
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
1 hrst |
Jablka |
5 ks |
Mléko polotučné |
500 ml |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Veka tuková |
20 plátek |
Cukr vanilka |
1 ks |
Tvaroh jemný |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plátky veky namočíme do mléka (mléko můžeme trochu osladit) a polovinu plátků urovnáme do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou.
- Tvaroh vyšleháme s vanilkovým cukrem a žloutky. Směs rozetřeme na veky v míse.
- Na tvaroh rozprostřeme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Přikryjeme zbylými plátky veky a zalijeme zbylým oslazeným mlékem.
- Žemlovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut. Potom na povrch naneseme pevný sníh ušlehaný z bílků a cukru. Krátce zapečeme do zezlátnutí sněhu.