Kynutý cop s ovesnou smetanou

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 42 g
Margarín 60 g
Mléko sójové 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Smetana ovesná 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce rozdrobíme droždí se špetkou cukru a přilijeme asi 2 lžíce vlažného sójového mléka. Mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj mléko s droždím. Ze stran shrneme do mléka trochu mouky, mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
  2. Potom přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Zbylé mléko s margarínem zahřejeme a přilijeme do těsta. Vařečkou nebo hnětačem vypracujeme hladké těsto, mísu přikryjeme a na teplém místě necháme těsto kynout asi 1 hodinu.
  3. Na pomoučněné pracovní ploše vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 3 díly a vyválíme dlouhé válečky - prameny. Na plechu vyloženém pečicím papírem upleteme z pramenů cop, který potřeme trochou ovesné smetany. Pod utěrkou necháme kynout ještě 1 hodinu.
  4. Vykynutý cop znovu potřeme ovesnou smetanou a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 35 minut dozlatova.
  5. Upečený cop necháme prochladnout na mřížce.