Kynutý cop s ovesnou smetanou
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Droždí |
42 g |
Margarín |
60 g |
Mléko sójové |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Smetana ovesná |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V misce rozdrobíme droždí se špetkou cukru a přilijeme asi 2 lžíce vlažného sójového mléka. Mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj mléko s droždím. Ze stran shrneme do mléka trochu mouky, mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
- Potom přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Zbylé mléko s margarínem zahřejeme a přilijeme do těsta. Vařečkou nebo hnětačem vypracujeme hladké těsto, mísu přikryjeme a na teplém místě necháme těsto kynout asi 1 hodinu.
- Na pomoučněné pracovní ploše vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na 3 díly a vyválíme dlouhé válečky - prameny. Na plechu vyloženém pečicím papírem upleteme z pramenů cop, který potřeme trochou ovesné smetany. Pod utěrkou necháme kynout ještě 1 hodinu.
- Vykynutý cop znovu potřeme ovesnou smetanou a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 35 minut dozlatova.
- Upečený cop necháme prochladnout na mřížce.