Turecká veganská pizza
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
7 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
260 ml |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Okurka salátová |
1 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový sterilovaný |
3 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
Rajčatové pyré |
500 g |
Salát ledový |
0.5 ks |
Sójové plátky |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
300 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí a cukr vsypeme do mísy a zalijeme 3 lžícemi teplé vody. Necháme stát asi 10 minut.
- Potom do mísy vsypeme mouku se solí, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj olivový olej a 250ml vlažné vody. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do tvaru koule. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
- Sójové plátky přivedeme k varu v zeleninovém vývaru. Odstavíme a pod pokličkou necháme 10 minut nabobtnat. Plátky potom slijeme do síta a přebytečnou tekutinu z nich vymačkáme.
- V pánvi na rozehřátém oleji opečeme plátky po všech stranách, přidáme nasekanou cibuli a česnek a chvíli restujeme. Vmícháme koření, rajčatový protlak, cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme rajčatovým pyré a zvolna povaříme 10 minut.
- Na pomoučněné pracovní ploše těsto ještě prohněteme a potom rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rajčatovo-sójovou směsí a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.
- Okurky a rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, omytý salát natrháme na kousky. Hotovou pizzu posypeme nakrájenou zeleninou a podáváme.