Turecká veganská pizza

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí sušené 7 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 260 ml
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Muškátový oříšek 1 špetka
Okurka salátová 1 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový sterilovaný 3 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
Rajčatové pyré 500 g
Salát ledový 0.5 ks
Sójové plátky 100 g
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí a cukr vsypeme do mísy a zalijeme 3 lžícemi teplé vody. Necháme stát asi 10 minut.
  2. Potom do mísy vsypeme mouku se solí, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj olivový olej a 250ml vlažné vody. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do tvaru koule. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
  3. Sójové plátky přivedeme k varu v zeleninovém vývaru. Odstavíme a pod pokličkou necháme 10 minut nabobtnat. Plátky potom slijeme do síta a přebytečnou tekutinu z nich vymačkáme.
  4. V pánvi na rozehřátém oleji opečeme plátky po všech stranách, přidáme nasekanou cibuli a česnek a chvíli restujeme. Vmícháme koření, rajčatový protlak, cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme rajčatovým pyré a zvolna povaříme 10 minut.
  5. Na pomoučněné pracovní ploše těsto ještě prohněteme a potom rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rajčatovo-sójovou směsí a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut.
  6. Okurky a rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, omytý salát natrháme na kousky. Hotovou pizzu posypeme nakrájenou zeleninou a podáváme.