Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou

Ingredience


Cibule lahůdková 2 ks
Čočka červená 300 g
Kedlubna 1 ks
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Petržel kudrnka 3 polévková lžíce
Voda pitná 1 l
Citrónová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 2 špetka
Olej olivový extra panenský 4 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čočku přebereme, dobře v sítu promyjeme, dáme ji do hrnce s vodou, majoránkou a pomalu uvaříme téměř doměkka, nesmí být rozvařená, vaříme přibližně 35-40 minut, měla by být uvařená na skus "al dente". Uvařenou čočku pak scedíme, propláchneme v sítu pod studenou vodou a odkapanou dáme do mísy.
  2. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, omytou a oloupanou kedlubnu nastrouháme na tenké nudličky. Očištěnou lahůdkovou cibuli rozkrojíme na poloviny, které pokrájíme na tenké plátky, zelenou nať na kroužky. Všechny ingredience přidáme k čočce.
  3. Salát dochutíme kvalitním olejem, čerstvě pomletým pepřem, solí, cukrem a šťávou z citrónu, promícháme a podáváme.