Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou
Ingredience
Cibule lahůdková |
2 ks |
Čočka červená |
300 g |
Kedlubna |
1 ks |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 l |
Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 špetka |
Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čočku přebereme, dobře v sítu promyjeme, dáme ji do hrnce s vodou, majoránkou a pomalu uvaříme téměř doměkka, nesmí být rozvařená, vaříme přibližně 35-40 minut, měla by být uvařená na skus "al dente". Uvařenou čočku pak scedíme, propláchneme v sítu pod studenou vodou a odkapanou dáme do mísy.
- Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, omytou a oloupanou kedlubnu nastrouháme na tenké nudličky. Očištěnou lahůdkovou cibuli rozkrojíme na poloviny, které pokrájíme na tenké plátky, zelenou nať na kroužky. Všechny ingredience přidáme k čočce.
- Salát dochutíme kvalitním olejem, čerstvě pomletým pepřem, solí, cukrem a šťávou z citrónu, promícháme a podáváme.