Mandlové košíčky s rybízem

Ingredience


Cukr moučkový 35 g
Mandle mleté 40 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Sůl 1 špetka
žloutek 1 ks
Cukr krupice 2.5 polévková lžíce
Jahody zahradní 130 g
Rybíz černý 200 g
Rybíz červený 200 g
Želé rybízové 1 polévková lžíce
Cukr krupice 65 g
Sůl 1 špetka
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem, formičky vytřeme máslem. Košíčky budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
  2. V míse promícháme mouku s mletými mandlemi a máslem. Poté přidáme zbylé suroviny, vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme asi půl hodiny v chladničce.
  3. Otrhaný a omytý rybíz necháme okapat, vložíme do kastrolu spolu s cukrem a na mírném plameni necháme dusit. Bobulky nesmí popraskat!
  4. Omyté a okapané jahody nakrájíme na kousky, přidáme spolu s želé k rybízu, promícháme a necháme vychladnout.
  5. Vál zlehka posypeme moukou, těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme z něj placku. Z ní vykrájíme kolečka o průměru formiček, do kterých je vložíme. Těsto vidličkou propícháme a pečeme zhruba 10 – 12 minut.
  6. Upečené košíčky necháme vychladnout.
  7. V mezičase připravíme sníh. Bílky se solí ušleháme, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud není sníh hladký a lesklý.
  8. Vychladlé košíčky vyjmeme z formiček, naplníme okapanou rybízovou náplní a překryjeme vyšlehaným sněhem.
  9. Teplotu trouby snížíme na 150 °C a košíčky v ní pečeme zhruba 12 – 15 minut.
  10. Košíčky podáváme teplé.