Mandlové košíčky s rybízem
Ingredience
Cukr moučkový |
35 g |
Mandle mleté |
40 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
žloutek |
1 ks |
Cukr krupice |
2.5 polévková lžíce |
Jahody zahradní |
130 g |
Rybíz černý |
200 g |
Rybíz červený |
200 g |
Želé rybízové |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
65 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Máslo čerstvé |
10 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plech vyložíme pečicím papírem, formičky vytřeme máslem. Košíčky budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
- V míse promícháme mouku s mletými mandlemi a máslem. Poté přidáme zbylé suroviny, vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme asi půl hodiny v chladničce.
- Otrhaný a omytý rybíz necháme okapat, vložíme do kastrolu spolu s cukrem a na mírném plameni necháme dusit. Bobulky nesmí popraskat!
- Omyté a okapané jahody nakrájíme na kousky, přidáme spolu s želé k rybízu, promícháme a necháme vychladnout.
- Vál zlehka posypeme moukou, těsto vyjmeme z chladničky a vyválíme z něj placku. Z ní vykrájíme kolečka o průměru formiček, do kterých je vložíme. Těsto vidličkou propícháme a pečeme zhruba 10 – 12 minut.
- Upečené košíčky necháme vychladnout.
- V mezičase připravíme sníh. Bílky se solí ušleháme, postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud není sníh hladký a lesklý.
- Vychladlé košíčky vyjmeme z formiček, naplníme okapanou rybízovou náplní a překryjeme vyšlehaným sněhem.
- Teplotu trouby snížíme na 150 °C a košíčky v ní pečeme zhruba 12 – 15 minut.
- Košíčky podáváme teplé.