Čekanka po italsku
Ingredience
Čekanka |
6 ks |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
90 g |
Pepř citronový |
3 špetka |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Špek |
100 g |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl bylinková |
3 špetka |
Sýr Gran Moravia |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra.
- Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme.