Čekanka po italsku

Ingredience


Čekanka 6 ks
Chilli koření mleté 1 špetka
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 90 g
Pepř citronový 3 špetka
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Špek 100 g
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl bylinková 3 špetka
Sýr Gran Moravia 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné, omyté čekankové puky rozřízneme podélně na poloviny. Pekáč vytřeme máslem (40g), na něj poklademe čekanku řezy vzhůru. Z chemicky neošetřeného citrónu do misky nastrouháme kůru a šťávu vymačkáme do skleničky. Prorostlý špek pokrájíme na malé kostičky, z omyté petrželky setřepeme vodu a posekáme ji nadrobno. V míse promícháme čerstvou strouhanku se slaninou, petrželkou, nastrouhanou citrónovou kůrou, solí, pepřem, chilli a 1/2 nastrouhaného sýra.
  2. Čekanku posypeme připravenou strouhankou, poklademe na ni plátky másla (50g), pokapeme citrónovou šťávou, pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 190°C. Budeme ji péct 40 minut, poté pekáč vyjmeme, čekanku polijeme smetanou a vrátíme ji nazpět do trouby. Budeme ještě péct přibližně 15-20 minut, do doby, až bude mít zlatou kůrku. Upečenou čekanku rozdělíme na talíře a hned servírujeme.