Lilky plněné kořeněnou směsí
Ingredience
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Koření ras el hanout |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
4 ks |
Mandle mleté |
50 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
500 g |
Sirup Monin - granátové jablko |
1 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilky podélně rozkrojíme a pečeme na plechu ve středně vyhřáté troubě slupkou dolů asi 15 minut. Po částečném vychladnutí lžičkou vydlabeme z lilků dužinu tak, aby zůstal 2cm široký okraj. Dužinu potom nasekáme.
- V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli nasekanou na kostičky. Přidáme prolisovaný česnek a na kostičky nakrájený celer. Pod pokličkou zvolna podusíme 5 minut.
- Do pánve přidáme nasekanou dužinu z lilků, oloupaná, na kostky nakrájená rajčata, nasekanou petrželku, koření ras el hanout a sirup. Dochutíme skořicí, cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podusíme ještě 5 minut a nakonec vmícháme mleté mandle.
- Zapékací mísu vymažeme olejem. Vydlabané lilky uvnitř osolíme, opepříme a rozložíme je do mísy. Naplníme připravenou směsí a zakapeme zbylým olejem.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut.