Lilky plněné kořeněnou směsí

Ingredience


Celer řapíkatý 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 1 kávová lžička
Koření ras el hanout 0.5 kávová lžička
Lilek 4 ks
Mandle mleté 50 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rajčata 500 g
Sirup Monin - granátové jablko 1 polévková lžíce
Skořice mletá 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky podélně rozkrojíme a pečeme na plechu ve středně vyhřáté troubě slupkou dolů asi 15 minut. Po částečném vychladnutí lžičkou vydlabeme z lilků dužinu tak, aby zůstal 2cm široký okraj. Dužinu potom nasekáme.
  2. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli nasekanou na kostičky. Přidáme prolisovaný česnek a na kostičky nakrájený celer. Pod pokličkou zvolna podusíme 5 minut.
  3. Do pánve přidáme nasekanou dužinu z lilků, oloupaná, na kostky nakrájená rajčata, nasekanou petrželku, koření ras el hanout a sirup. Dochutíme skořicí, cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Podusíme ještě 5 minut a nakonec vmícháme mleté mandle.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem. Vydlabané lilky uvnitř osolíme, opepříme a rozložíme je do mísy. Naplníme připravenou směsí a zakapeme zbylým olejem.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut.