Bramborový chléb s ovesnými vločkami
Ingredience
Brambory |
250 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Anýz mletý |
3 špetka |
Droždí |
42 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
300 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Slunečnice - semena |
100 g |
Tuk rostlinný |
20 g |
Vločky ovesné |
200 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Formu na chlebíček (30 cm) vymažeme rostlinným tukem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- Oloupané brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme do měkka, poté scedíme, rozmixujeme na kaši, do které vmícháme olej. Kaši necháme vychladnout v míse.
- Do vychladlé kaše rozdrobíme droždí, vmícháme anýz, celozrnnou mouku a vločky. Pomocí hnětače vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracováváme a zároveň přidáváme slunečnicová semínka (část si jich odložíme na posypání chleba). Zpracovaný chleba vložíme do formy, posypeme slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut.
- Po upečení necháme chléb asi 15 minut chladnout ve formě, poté přeložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.