Bramborový chléb s ovesnými vločkami

Ingredience


Brambory 250 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Sůl 5 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Anýz mletý 3 špetka
Droždí 42 g
Mouka pšeničná celozrnná 300 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Slunečnice - semena 100 g
Tuk rostlinný 20 g
Vločky ovesné 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na chlebíček (30 cm) vymažeme rostlinným tukem, chléb budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme do měkka, poté scedíme, rozmixujeme na kaši, do které vmícháme olej. Kaši necháme vychladnout v míse.
  3. Do vychladlé kaše rozdrobíme droždí, vmícháme anýz, celozrnnou mouku a vločky. Pomocí hnětače vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teple asi 30 minut kynout.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracováváme a zároveň přidáváme slunečnicová semínka (část si jich odložíme na posypání chleba). Zpracovaný chleba vložíme do formy, posypeme slunečnicovými semínky a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut.
  5. Po upečení necháme chléb asi 15 minut chladnout ve formě, poté přeložíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.