Pečené masové taštičky

Ingredience


Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Droždí 42 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 550 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 150 ml
Cibule 2 ks
Majoránka 1.5 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel nať sušená 1 polévková lžíce
Smetana kysaná 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vepřová kýta 150 g
Voda pitná 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dva plechy vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a cukr. Máslo necháme na mírném plameni rozehřát.
  3. Do mísy prosejeme 500 g mouky, přidáme sůl, vlažné máslo, rozšlehané vejce a rozpuštěné droždí. Hnětačem zpracujeme těsto, které se lepí.
  4. Vál posypeme zbylou moukou, na něj vyklopíme těsto a zhruba 8 – 10 minut ho zpracováváme, dokud se lepí. Poté ho přeložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.
  5. V mezičase si připravíme náplň. Oloupanou cibuli, maso a petrželovou nať nakrájíme na drobno.
  6. Cibuli osmažíme na oleji do sklovata, přimícháme maso a za stálého míchání osmažíme. Usmažené maso stáhneme z plotny, přimícháme zbylé suroviny a necháme vychladnout.
  7. Vykynuté těsto na válu rozválíme na placku silnou asi 1 cm (je-li třeba, podsypeme troškou hladké mouky). Z placky vykrajujeme 8 cm v průměru kolečka. Do středu každého kolečka dáme část směsi, okraje koleček potřeme rozšlehaným bílkem, rozpůlíme a okraje přitiskneme, čímž vytvoříme půlměsíc.
  8. Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem, položíme na plechy a necháme asi 10 minut dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Taštičky podáváme teplé, chutné jsou ale i studené.