Pečené masové taštičky
Ingredience
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
42 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
550 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
Cibule |
2 ks |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel nať sušená |
1 polévková lžíce |
Smetana kysaná |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřová kýta |
150 g |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a cukr. Máslo necháme na mírném plameni rozehřát.
- Do mísy prosejeme 500 g mouky, přidáme sůl, vlažné máslo, rozšlehané vejce a rozpuštěné droždí. Hnětačem zpracujeme těsto, které se lepí.
- Vál posypeme zbylou moukou, na něj vyklopíme těsto a zhruba 8 – 10 minut ho zpracováváme, dokud se lepí. Poté ho přeložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 30 minut kynout.
- V mezičase si připravíme náplň. Oloupanou cibuli, maso a petrželovou nať nakrájíme na drobno.
- Cibuli osmažíme na oleji do sklovata, přimícháme maso a za stálého míchání osmažíme. Usmažené maso stáhneme z plotny, přimícháme zbylé suroviny a necháme vychladnout.
- Vykynuté těsto na válu rozválíme na placku silnou asi 1 cm (je-li třeba, podsypeme troškou hladké mouky). Z placky vykrajujeme 8 cm v průměru kolečka. Do středu každého kolečka dáme část směsi, okraje koleček potřeme rozšlehaným bílkem, rozpůlíme a okraje přitiskneme, čímž vytvoříme půlměsíc.
- Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem, položíme na plechy a necháme asi 10 minut dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Taštičky podáváme teplé, chutné jsou ale i studené.