Koláč s dýní a sýrem

Ingredience


Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Dýně Hokkaidó 800 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Strouhanka 40 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Čedar 150 g
Sýr Parmezán 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Vývar zeleninový 130 ml
Brambory 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslem vytřeme formu, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Oloupanou dýni zbavenou semínek a vláken nakrájíme na kostky a dáme vařit do vývaru. Vaříme do měkka (zhruba 15 minut). Uvařenou dýni necháme ve vývaru vychladnout.
  3. Brambory vložíme do osolené vody a uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout.
  4. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, čedar i parmazán nastrouháme. Brambory a sýry vložíme do velké mísy spolu s olejem, strouhankou a dýni s vývarem a rozmixujeme do hladka.
  5. K hmotě přidáme mouku, rozšlehaná vejce, koření, citronovou šťávu a sůl. Směs řádně promícháme a vložíme do připravené formy, povrch uhladíme.
  6. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut, až koláč zezlátne.
  7. Upečený koláč podáváme teplý.