Koláč s dýní a sýrem
Ingredience
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Dýně Hokkaidó |
800 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Strouhanka |
40 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
150 g |
Sýr Parmezán |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vývar zeleninový |
130 ml |
Brambory |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Máslem vytřeme formu, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- Oloupanou dýni zbavenou semínek a vláken nakrájíme na kostky a dáme vařit do vývaru. Vaříme do měkka (zhruba 15 minut). Uvařenou dýni necháme ve vývaru vychladnout.
- Brambory vložíme do osolené vody a uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout.
- Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, čedar i parmazán nastrouháme. Brambory a sýry vložíme do velké mísy spolu s olejem, strouhankou a dýni s vývarem a rozmixujeme do hladka.
- K hmotě přidáme mouku, rozšlehaná vejce, koření, citronovou šťávu a sůl. Směs řádně promícháme a vložíme do připravené formy, povrch uhladíme.
- Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut, až koláč zezlátne.
- Upečený koláč podáváme teplý.