Páj s houbami

Ingredience


Droždí 42 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 530 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 250 ml
Česnek 2 stroužek
Cibule 500 g
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Houby čerstvé 500 g
Kmín mletý 1 špetka
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 3.5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 3 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koláčovou formu vymažeme 20 g másla (zbylé dáme do těsta), koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), rozdrobené droždí dobře rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do mouky, přidáme pokrájené máslo, rozšlehané vejce a sůl. Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
  3. V mezičase připravíme náplň. Očištěné houby nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a česnek nakrájíme na drobno, opláchnutou petrželovou nať drobně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a přidáme houby. Společně 3 – 5 minut dusíme. Poté přimícháme smetanu, sůl a koření a 2 minuty povaříme. Poté vmícháme posekanou petrželku, citronovou šťávu, odstavíme a zašleháme vejce.
  4. Odpočinuté těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme placku 5 mm, kterou vykrojíme pomocí dna formy. Ve středu placky vykrojíme malý otvor. Těsto, které zbylo, znovu rozválíme a vyložíme jím formu, kterou poté naplníme houbovou směsí, přiklopíme plackou s otvorem a kraje přitiskneme.
  5. Koláč potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a v předehřáté troubě pečeme 65 – 70 minut.
  6. Koláč podáváme teplý.