Páj s houbami
Ingredience
Droždí |
42 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
530 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
500 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Houby čerstvé |
500 g |
Kmín mletý |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
3.5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
3 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Koláčovou formu vymažeme 20 g másla (zbylé dáme do těsta), koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), rozdrobené droždí dobře rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do mouky, přidáme pokrájené máslo, rozšlehané vejce a sůl. Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut.
- V mezičase připravíme náplň. Očištěné houby nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a česnek nakrájíme na drobno, opláchnutou petrželovou nať drobně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a přidáme houby. Společně 3 – 5 minut dusíme. Poté přimícháme smetanu, sůl a koření a 2 minuty povaříme. Poté vmícháme posekanou petrželku, citronovou šťávu, odstavíme a zašleháme vejce.
- Odpočinuté těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme placku 5 mm, kterou vykrojíme pomocí dna formy. Ve středu placky vykrojíme malý otvor. Těsto, které zbylo, znovu rozválíme a vyložíme jím formu, kterou poté naplníme houbovou směsí, přiklopíme plackou s otvorem a kraje přitiskneme.
- Koláč potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a v předehřáté troubě pečeme 65 – 70 minut.
- Koláč podáváme teplý.