Francouzský koláč s brambory a pórkem
Ingredience
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.45 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Brambory |
350 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pórek |
250 g |
Roketa |
60 g |
Sůl |
0.45 kávová lžička |
Sýr Gruyére |
65 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.6 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout.
- Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout.
- V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout.
- Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň.
- Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký.