Francouzský koláč s brambory a pórkem

Ingredience


Máslo čerstvé 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Sůl 0.45 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Brambory 350 g
Mléko polotučné 150 ml
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Pórek 250 g
Roketa 60 g
Sůl 0.45 kávová lžička
Sýr Gruyére 65 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  2. Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout.
  3. Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout.
  4. V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout.
  5. Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň.
  6. Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký.