Bramborový koláč s cuketou
Ingredience
Brambory |
250 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule lahůdková |
1 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cuketa |
2 ks |
Majoránka čerstvá |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
20 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
2 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana kysaná |
2.5 polévková lžíce |
Solamyl |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
60 g |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Koláčovou formu vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 200 °C.
- Oloupeme cibuli a česnek, nakrájíme na drobno a necháme na 2 lžících olivového oleje zesklovatět. Poté necháme vychladnout.
- Omyté brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, cukety opláchneme a nastrouháme na hrubo. V míse promícháme s nastrouhanými bramborami a nastrouhanou citronovou kůrou. Bylinky opláchneme a otrhané lístky usekáme na drobno. Ke směsi přidáme bylinky, sušené oregano, usmaženou cibuli s česnekem a koření. V misce našleháme vejce se smetanou, 1 lžící olivového oleje, Solamylem a strouhaným ementálem. Vše zamícháme do bramborové směsi. Těsto vlijeme do formy, uhladíme a posypeme strouhaným parmazánem a umletými oříšky.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě 30 – 35 minut. Po upečení necháme mírně zchladnout a teplý podáváme.