Jemný dýňový krém
Ingredience
Dýně |
800 g |
Hříbky čerstvé |
120 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pancetta |
4 plátek |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Ricotta |
250 g |
Vývar zeleninový |
1 l |
Máslo čerstvé |
40 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dýni oloupeme a lžící vydlabeme dužinu i semínka. Dužinu nakrájíme na kousky.
- Kousky dýně potom dáme do máslem vymazané keramické zapékací mísy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
- Pancettu orestujeme na pánvi dokřupava a vyjmeme na papírovou utěrku. Do pánve přidáme očištěné, na kousky nakrájené hříbky, zalijeme trochou olivového oleje, ochutíme snítkou tymínu a krátce opékáme.
- Pečenou dýni vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Necháme 15 minut stát. Potom dýni s vývarem rozmixujeme a přidáme ricottu.
- Směs přepasírujeme přes cedník, aby vznikl hladký, jemný krém. Polévku osolíme, opepříme a na talířích ozdobíme hříbky. Navrch kápneme olivový olej.