Jemný dýňový krém

Ingredience


Dýně 800 g
Hříbky čerstvé 120 g
Máslo čerstvé 80 g
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pancetta 4 plátek
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Ricotta 250 g
Vývar zeleninový 1 l
Máslo čerstvé 40 g
Tymián čerstvý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni oloupeme a lžící vydlabeme dužinu i semínka. Dužinu nakrájíme na kousky.
  2. Kousky dýně potom dáme do máslem vymazané keramické zapékací mísy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut.
  3. Pancettu orestujeme na pánvi dokřupava a vyjmeme na papírovou utěrku. Do pánve přidáme očištěné, na kousky nakrájené hříbky, zalijeme trochou olivového oleje, ochutíme snítkou tymínu a krátce opékáme.
  4. Pečenou dýni vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Necháme 15 minut stát. Potom dýni s vývarem rozmixujeme a přidáme ricottu.
  5. Směs přepasírujeme přes cedník, aby vznikl hladký, jemný krém. Polévku osolíme, opepříme a na talířích ozdobíme hříbky. Navrch kápneme olivový olej.