Kynuté plněné buchty

Kynuté plněné buchty  - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Cukr vanilka 20 g
Droždí 42 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 2 dl
Mouka polohrubá 500 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Mák mletý 300 g
Mléko polotučné 500 ml
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kynuté těsto na různé buchty [40043]:
  2. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které odložíme na teplé místo vykynout.
  4. Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál a pokračujeme v dalším postupu podle toho, nač chceme kynuté těsto použít.
  5. Maková náplň [1516]:
  6. Mletý mák nasypeme do vařícího mléka. Za občasného promíchání zvolna vaříme.
  7. Když mák nabobtná, přidáme cukr, strouhanou kůru z omytého citronu a skořici. Vše krátce povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.
  8. Hotovou náplň ihned použijeme k plnění.
  9. Buchty: Připravené vykynuté těsto rozprostřeme nebo rozválíme do tvaru obdélníku na pracovní ploše poprášené hladkou moukou. Nakrájíme z něj 20 stejných čtverečků.
  10. Do středu každého čtverečku dáme asi lžičku makové náplně a těsto zabalíme.
  11. Buchty urovnáme do pekáče vymazaného olejem (nebo jiným tukem) a každou buchtu ještě po stranách olejem potřeme, aby se při pečení neslepily. Pokud buchty nevyplní celý pekáč, vytvarujeme z alobalu ohrádku, která zabrání jejich rozpečení.
  12. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.