Kynuté plněné buchty
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
42 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
2 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Mák mletý |
300 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Kynuté těsto na různé buchty [40043]:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy vsypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které odložíme na teplé místo vykynout.
- Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál a pokračujeme v dalším postupu podle toho, nač chceme kynuté těsto použít.
-
- Maková náplň [1516]:
- Mletý mák nasypeme do vařícího mléka. Za občasného promíchání zvolna vaříme.
- Když mák nabobtná, přidáme cukr, strouhanou kůru z omytého citronu a skořici. Vše krátce povaříme a za občasného promíchání necháme vychladnout.
- Hotovou náplň ihned použijeme k plnění.
-
- Buchty: Připravené vykynuté těsto rozprostřeme nebo rozválíme do tvaru obdélníku na pracovní ploše poprášené hladkou moukou. Nakrájíme z něj 20 stejných čtverečků.
- Do středu každého čtverečku dáme asi lžičku makové náplně a těsto zabalíme.
- Buchty urovnáme do pekáče vymazaného olejem (nebo jiným tukem) a každou buchtu ještě po stranách olejem potřeme, aby se při pečení neslepily. Pokud buchty nevyplní celý pekáč, vytvarujeme z alobalu ohrádku, která zabrání jejich rozpečení.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.