Smažená polenta s čerstvým rozmarýnem
Ingredience
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Polenta |
400 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |




-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do 1,5l vroucí vody vsypeme lžíci soli a za stálého míchání zvolna přisypáváme polentu (kukuřičnou mouku.) Mícháme velmi pečlivě, aby se netvořily hrudky.
- Po 30-40 minutách se kaše začne odlepovat od stěn kastrolu.
- Polentu vyklopíme na prkénko, rozplácneme na placku a necháme vychladnout a ztuhnout.
- Potom polentu nakrájíme pomocí režné nitě (jako knedlíky) na proužky 3-4cm široké a 8-9cm dlouhé.
- Na rozehřátou pánev vložíme snítku čerstvého rozmarýnu a přelijeme ji olivovým olejem. Když olej začne prskat, přidáme proužky polenty. Smažíme po každé straně asi 5 minut dozlatova.
- Můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.