Smažená polenta s čerstvým rozmarýnem

Ingredience


Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Polenta 400 g
Rozmarýn čerstvý 1 ks
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do 1,5l vroucí vody vsypeme lžíci soli a za stálého míchání zvolna přisypáváme polentu (kukuřičnou mouku.) Mícháme velmi pečlivě, aby se netvořily hrudky.
  2. Po 30-40 minutách se kaše začne odlepovat od stěn kastrolu.
  3. Polentu vyklopíme na prkénko, rozplácneme na placku a necháme vychladnout a ztuhnout.
  4. Potom polentu nakrájíme pomocí režné nitě (jako knedlíky) na proužky 3-4cm široké a 8-9cm dlouhé.
  5. Na rozehřátou pánev vložíme snítku čerstvého rozmarýnu a přelijeme ji olivovým olejem. Když olej začne prskat, přidáme proužky polenty. Smažíme po každé straně asi 5 minut dozlatova.
  6. Můžeme podávat jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.