Boloňské ragú

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 600 g
Játra kuřecí 200 g
Klobása Salsiccia 2 ks
Mléko plnotučné 200 ml
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový extra panenský 150 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový sterilovaný 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vepřové maso mleté 400 g
Víno červené 200 ml
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, zamícháme a přidáme mleté hovězí a vepřové maso. Osolíme, opepříme a restujeme do chvíle, kdy maso ztmavne a olej se vstřebá.
  2. So masové směsi přidáme klobásky vymáčknuté ze střívek, mícháme a přidáme kuřecí játra. Stále mícháme, chvíli restujeme a nakonec vše zalijeme vínem. Vaříme tak dlouho, až se alkohol odpaří.
  3. Rajčatový protlak rozmícháme v 1l vlažné vody a vlijeme do ragú. Pod pokličkou vše dusíme 2-2,5 hodiny. Když se tekutina téměř odpaří, přilijeme mléko a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Promícháme a můžeme podávat.