Boloňské ragú
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
600 g |
Játra kuřecí |
200 g |
Klobása Salsiccia |
2 ks |
Mléko plnotučné |
200 ml |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový extra panenský |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový sterilovaný |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřové maso mleté |
400 g |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, zamícháme a přidáme mleté hovězí a vepřové maso. Osolíme, opepříme a restujeme do chvíle, kdy maso ztmavne a olej se vstřebá.
- So masové směsi přidáme klobásky vymáčknuté ze střívek, mícháme a přidáme kuřecí játra. Stále mícháme, chvíli restujeme a nakonec vše zalijeme vínem. Vaříme tak dlouho, až se alkohol odpaří.
- Rajčatový protlak rozmícháme v 1l vlažné vody a vlijeme do ragú. Pod pokličkou vše dusíme 2-2,5 hodiny. Když se tekutina téměř odpaří, přilijeme mléko a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Promícháme a můžeme podávat.