Domácí noky s omáčkou ze čtyř druhů sýrů
Ingredience
Brambory |
4 ks |
Noe pšeničná mouka hladká |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Gorgonzola sladká |
80 g |
Mléko plnotučné |
250 ml |
Sýr Ementál (Primátor) |
80 g |
Sýr Fontina |
80 g |
Sýr Parmezán |
80 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Moučné brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a nastrouháme. Do brambor potom rozklepneme vejce, přidáme prosátou mouku a špetku soli. Rukama vypracujeme těsto a dokud se lepí, přisypáváme podle potřeby mouku. Těsto ale musí zůstat vláčné.
- Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 3cm, které ještě nakrájíme na malé válečky široké asi 3 cm.
- Noky vhazujeme do hrnce s vroucí vodou a vaříme několik minut, dokud nevyplavou na povrch. Po uvaření je vyjmeme z hrnce.
- Sýry nakrájíme na kostičky. Do misky vlijeme mléko, přidáme nakrájené sýry a necháme asi 15 minut stát.
- Potom misku postavíme do horké vodní lázně, směs zvolna mícháme metličkou a rozpouštíme. Když vznikne hladký sýrový krém, vmícháme žloutek.
- Do misek nalijeme sýrovou omáčku a na ní dáme vařené noky. Znovu přelijeme omáčkou a ihned podáváme.