Čokoládový lahodný dortík s hruškami
Ingredience
Džem brusinkový |
8 kávová lžička |
Hrušky |
2 ks |
Čokoláda hořká |
60 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Kakao - prášek |
15 g |
Kypřící prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
115 g |
Mléko acidofilní |
60 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V parní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou pak necháme vychladnout. Mezitím v elektrickém šlehači vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně, pomalu do pěny zašleháme celá vejce, rozpuštěnou čokoládu a kakao. V míse promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli a acidofilním mlékem. Tuto směs pak zašleháme do máslového krému. Těsto by mělo být řádně promíchané.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Omyté sladké hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a oloupeme je. Pak je nakrájíme na plátky. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalejeme do formy, plátky hrušek poklademe na povrch těsta tak, aby byly ozdobně rozložené na každé porci. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort by měl být uprostřed mírně nedopečený. Po vychladnutí ho nakrájíme, každou porci ozdobíme malým kopečkem brusinkového džemu a podáváme.
- Přeji dobrou chuť.