Slunečnicové koláčky s medovým krémem

Ingredience


Slunečnice loupaná 160 g
Cukr moučkový 65 g
Kypřící prášek do pečiva 2 špetka
Máslo čerstvé 115 g
Mouka pšeničná hladká T 650 190 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Fazole bílé 8 polévková lžíce
Cukr třtinový 100 g
Máslo čerstvé 75 g
Med včelí 100 g
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami kypřícího prášku do pečiva, přidáme 1 žloutek, moučkový cukr a na kostičky pokrájené změklé máslo. Směs promícháme a pak vyklopíme na pomoučený vál. Rukama vyracujeme těsto, musí být vláčné a hladké. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme krémovou náplň: do mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim med, cukr a semínka z vanilkového lusku (vanilkový lusk podélně rozřízneme a semínka seškrábneme). Troubu si předehřejeme na 180°C.
  3. Směs vařečkou promícháme, pak do ní zapracujeme kostičky změklého másla a vše vyšleháme do hladkého krému.
  4. 8 formiček na pečení o průměru přibližně 10 cm vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 8 dílů a každou formičku vyložíme těstem, které na několika místech propícháme vidličkou. Pak na každou formičku položíme několik velkých fazolí, aby nám zakryly střed, je to kvůli tomu, aby se nám těsto nezdvíhalo. Formičky poklademe na plech a pečeme 9-10 minut. Pak je vyjmeme, odstraníme fazole a necháme formičky s těstem úplně vychladnout. Až pak je naplníme krémem, posypeme nahusto slunečnicovými semínky dáme je znovu péct. Pečeme při teplotě 180°C přibližně 20 minut dozlatova. Když koláčky vychladnou, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme.