Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem
Ingredience
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Fazole bílá |
12 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
95 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Olej Heliol jedlý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Citrónová kůra |
2 polévková lžíce |
Citrónová šťáva |
125 ml |
Cukr krystal |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
85 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Formičky na koláče o průměru 10-12cm vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme do ní špetku soli, na kostičky pokrájené měkké máslo, 1 lžíci oleje, 1 lžíci moučkového cukru, vše promícháme a nakonec přidáme 3 lžíce vody. Těsto znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho důkladně vypracujeme. Rozdělíme ho na 6 dílů a každou formičku vyložíme těstem. Každý střed těsta posypeme fazolemi, aby se zatížil. Formičky položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12-14 minut. z upečených koláčků odstraníme fazole a necháme je vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180°C.
- Mezitím si můžeme připravit krém: do hrnce dáme citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a cukr. Promícháme, dáme hrnec na plotnu, přidáme máslo. Směs pomalu ohříváme, až se máslo rozpustí - nesmí se vařit.
- V míse si vyšleháme 2 celá vejce + 2 bílky. Mírně vychladlou máslovou směs zamícháme do vyšlehaných vajec, pak vše vrátíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání, vaříme krém do zhoustnutí.
- Mírně vychladlý krém nalijeme na rozpečené těsto ve formičkách, znovu je vložíme do trouby a pečeme přibližně 4-5 minut, dokud krém není tuhý.
- Upečené koláčky necháme vychladnout, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme. Mají fantastickou chuť.