Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem

Ingredience


Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Fazole bílá 12 polévková lžíce
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 95 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Olej Heliol jedlý 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 3 polévková lžíce
Citrónová kůra 2 polévková lžíce
Citrónová šťáva 125 ml
Cukr krystal 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 85 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formičky na koláče o průměru 10-12cm vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme do ní špetku soli, na kostičky pokrájené měkké máslo, 1 lžíci oleje, 1 lžíci moučkového cukru, vše promícháme a nakonec přidáme 3 lžíce vody. Těsto znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho důkladně vypracujeme. Rozdělíme ho na 6 dílů a každou formičku vyložíme těstem. Každý střed těsta posypeme fazolemi, aby se zatížil. Formičky položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12-14 minut. z upečených koláčků odstraníme fazole a necháme je vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180°C.
  2. Mezitím si můžeme připravit krém: do hrnce dáme citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a cukr. Promícháme, dáme hrnec na plotnu, přidáme máslo. Směs pomalu ohříváme, až se máslo rozpustí - nesmí se vařit.
  3. V míse si vyšleháme 2 celá vejce + 2 bílky. Mírně vychladlou máslovou směs zamícháme do vyšlehaných vajec, pak vše vrátíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání, vaříme krém do zhoustnutí.
  4. Mírně vychladlý krém nalijeme na rozpečené těsto ve formičkách, znovu je vložíme do trouby a pečeme přibližně 4-5 minut, dokud krém není tuhý.
  5. Upečené koláčky necháme vychladnout, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme. Mají fantastickou chuť.